Eredivisie

De Eredivisie is de belangrijkste voetbalcompetitie in Nederland binnen het betaald voetbal. Alleen de beste clubs mogen eraan deelnemen, en de winnaar mag zich landskampioen noemen. Wie onderaan het klassement van de Eredivisie eindigt degradeert naar de Eerste Divisie.

Aantal clubs eredivisie

Er spelen 18 clubs in de Eredivisie. Ze spelen allemaal 2 keer tegen elkaar, een keer thuis en een keer uit. Het klassement wordt bepaald door  respectievelijk het aantal punten, doelsaldo, en het aantal gemaakte doelpunten. De competitie begint in augustus, en eindigt meestal in mei.

Kanshebbers eredivisie

Meestal gaat het om de zelfde 4 clubs die de meeste kans hebben om de landstitel te winnen namelijk:

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • AZ

Verrassingen zijn nooit uitgesloten, zoals in 2010 toen FC Twente landskampioen werd.

Johan Cruijf Schaal

De winnaar speelt aan het begin van het volgend jaar om de Johan Cruijff Schaal. De tegenstander van de landskampioen is de winnaar van de KNVB beker. Mocht de KNVB beker en de landstitel naar de zelfde club gaan, dan speelt de nummer 2 van de KNVB beker.

Degradatie Eredvisie

De nummer achttien in de eindstand degradeert rechtstreeks naar de Eerste divisie. De nummers zestien en zeventien moeten via een playoff met clubs uit de Eerste divisie proberen zich te handhaven in de Eredivisie. Eredivisieclubs handhaven zich als ze twee playoffronden winnen. Elke ronde bestaat uit een thuis- en uitwedstrijd.

Je kan alle eredivisie wedstrijden live zien bij Eredivisielive of op je tv of op je pc!