KNVB Beker

De KNVB beker is een Nederlandse competitie voor betaald voetbal, amateurclubs en voor clubs uit de beloften competitie. De Beloften Eredivisie is de schaduwcompetitie voor de jeugdelftallen van clubs uit  het Nederlandse eredivisie en jupiler league voetbal.

KNVB Beker geschiedenis

De eerste Nederlandse voetbalbekertoernooi werd al in 1998 gehouden. Het toernooi zoals we het nu kennen, als KNVB Beker, ontstond in 1946, evenals de zilveren beker die de prijs van het toernooi vormt, en waar dus nog altijd om gestreden wordt. Daarvoor werd er gespeeld om de Holdertbeker, en daarna om de Amstel Cup, die Gatorade Cup werd en nu weer gewoon KNVB Beker heet

De winnaar van de KNVB beker speelt tegen de landskampioen om de Johan Cruijff Schaal in een wedstrijd die in de week voor het begin van de voetbalcompetitie wordt gespeeld.

Ook plaatst de winnaar van de beker zich voor Europees voetbal, en wel de UEFA Europa League – tenzij de winnende club zich ook al voor de UEFA Champions League heeft geplaatst. In dat geval mag de nummer twee door, en als die zich ook al heeft geplaatst, kijkt men naar de teams die in de halve finale staan.

In de KNVB bekercompetitie wordt er gespeeld via een knock-outsysteem. De finale vindt in het voorjaar plaats. Eerst was dat op Hemelvaartsdag, maar tegenwoordig is de finale wat eerder zodat er tijd overblijft voor de play-offs voor de Eredivisie. De winnaar plaatst zich automatisch voor deelname aan de UEFA Europa League.

Door het gemengde karakter van deelnemers én het knock-outsysteem zit de competitie om de KNVB Beker vol verrassingen. Het kan zomaar gebeuren dat een amateurclub winst pakt op een grote club.  En verliezen betekent uitschakeling, zelfs voor de favoriet voor de Beker.