Tips voor wedden op boksen

Boksen is niet alleen een van de meest gebruikelijke sporten om op te wedden, het is ook een van de meest winstgevende. Er worden het hele jaar door bokswedstrijden gehouden waardoor er dus meer dan genoeg momenten zijn waarop jij winst kunt behalen. Je moet je echter wel een beetje inlezen voordat je een slimme gok kunt wagen. In dit artikel noemen we een aantal tips voor het wedden op boksen en laten we je zien hoe je een goede wedstrategie kunt verzinnen. Omdat boksen voor alles een vechtsport is, moet je vooral kijken naar de individuele kwaliteiten van een bokser. Daarnaast is het belangrijk je te realiseren wat er voor een bokser op het spel staat. Wanneer er bijvoorbeeld een titel verdedigd moet worden, zal een bokser vaak wat voorzichtiger boksen.

Tip 1: Kijk naar het gewicht van een bokser

Je zult misschien al weten dat er in het boksen acht verschillende gewichtsklassen zijn, van light weight tot heavy weight. Over het algemeen is het zo dat de gevechten in de heavy weight klassen een hogere status hebben. Veel boksers proberen dan ook aan te komen om zo in een steeds hogere klasse te kunnen geraken. Boksers die al langer in een zwaardere gewichtsklasse hebben gevochten, hebben dus meer ervaring en zijn vaak een stuk beter. Kijk dus hoe lang een bokser al in een bepaalde gewichtsklasse bokst.

Tip 2: Kijk naar de vechtstijl van een bokser

Er zijn in het boksen 4 verschillende categorieën als het op de stijl van vechten aankomt. Dit zijn de: Swarmers, Sluggers, Boxer Punchers en de Counter Punchers. Als je de vechtstijlen van beide boksers goed kent, kun je beter een afgewogen voorspelling maken over hoe een wedstrijd zal gaan verlopen wanneer dat niet zo is. Het is hierbij ook handig te kijken of een bokser linkshandig of rechtshandig is.

Tip 3: Kijk naar de persoonlijke geschiedenis tussen twee boksers

Het psychologische aspect is een belangrijk onderdeel van een bokswedstrijd. Door een tegenstander uit te dagen kan een bokser een wedstrijd maken of breken. Een van de meest beroemde voorbeelden van een bokser die hier een meester in was, is Muhammad Ali. Hij wist zijn tegenstanders tijdens een wedstrijd zo razend te maken dat ze zichzelf volledig uitputten waardoor Ali ze na een paar rondes met gemak kon verslaan. Het is dus verstandig om te kijken of boksers al vaker tegenover elkaar hebben gestaan en of ze een grote hekel aan elkaar hebben.

Tip 4: Het maakt niet uit of een gevecht een ‘thuiswedstrijd’ is

Sommige gokkers hechten grote waarde aan de locatie waar een gevecht wordt gehouden. Het argument zou zijn dat boksers die in hun eigen land/stad vechten meer support zouden hebben van het publiek en dat ze minder vermoeid zouden zijn omdat ze niet een lange reis hebben moeten maken. Een thuiswedstrijd kan echter ook in het nadeel van een bokser werken. Er zijn voorbeelden te noemen van boksers die overmoedig werden door de aanmoedigingen van ‘hun’ publiek en zo catastrofale fouten gingen maken. Het zegt dus eigenlijk niks waar een wedstrijd wordt gehouden. Je kunt beter kijken naar de individuele kwaliteiten van een bokser zelf.

Tip 5: Wed met je hoofd, niet met je hart

Omdat boksen een zo populaire en relatief basale sport is (basaler dan twee spierbundels die elkaar in het gezicht proberen te meppen kan eigenlijk niet), hebben boksers vaak een behoorlijk grote fanbase. Dit zijn fans die hun favoriete boksers vaak al jaren volgen en ook bereid zijn geld in te zetten op hun boks-idool. Ze wedden dus met hun hart in plaats van met hun hoofd. Voor een oplettende gokker biedt dit mogelijkheden. Je kunt bij het wedden op boksen dan het beste inzetten op wedstrijden waar een hoop hype omheen wordt gecreëerd en waarin grote namen in de ring staan. In het ideale geval heb je een wat oudere bokser die vermoeid is en eigenlijk 3 wedstrijden geleden al had moeten stoppen. Zijn tegenstander is een jonge, onervaren bokser die misschien net iets te snel in het klassement is gestegen. De oude rot zal een grote fanbase met zich mee brengen die allemaal wel een beetje geld op hun held zullen inzetten. De jonge uitdager zal een veel minder grote groep supporters achter zich hebben staan. Dit zijn het soort wedstrijden waarbij onverwachte dingen kunnen gebeuren en waar grote winsten uit te halen zijn.